Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Παρασκευάς Ν. Παρασκευόπουλος- ΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΣΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ



Πρόσφατα, εμφανίζονται δημοσιεύματα που αφορούν την αξιολόγηση εκείνων των προσωπικοτήτων που επηρέασαν περισσότερο την ανθρωπότητα, είτε θετικά είτε αρνητικά, από τα 6000 χρόνια πριν έως σήμερα. Ειδικότερα, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης των Η.Π.Α, γνωστό ως MIT, που είναι το καλύτερο Πολυτεχνείο στον κόσμο, έχει κάνει τέτοιες αξιολογήσεις. Η πιο πρόσφατη αξιολόγηση του ΜΙΤ έδειξε ότι στις 100 σημαντικότερες προσωπικότητες, 20 είναι αρχαίοι Έλληνες, οι οποίες, κατά φθίνουσα σειρά και κατά αριθμητική θέση, όπου η αριθμητική θέση δηλώνεται με αριθμούς, έχει ως εξής:
1 Αριστοτέλης, 2 Πλάτων, 4 Σωκράτης, 5 Μέγας Αλέξανδρος, 8 Όμηρος, 9 Πυθαγόρας, 10 Αρχιμήδης, 32 Ηρόδοτος, 35 Ευκλείδης, 38 Θαλής, 42 Σοφοκλής, 48 Ιπποκράτης,  55 Αίσωπος, 56 Επίκουρος, 78 Σαπφώ, 79 Αισχύλος, 80 Πτολεμαίος, 84 Ηράκλειτος, 96 Λεωνίδας και 100 Ευριπίδης. Σημειώστε ότι στους 5 πρώτους, οι τέσσερις είναι Έλληνες και στους 11 πρώτους, οι επτά είναι Έλληνες (απίστευτο!).
Συγκριτικά με άλλες χώρες, η κατάταξη, κατά φθίνουσα σειρά και με συνολικό αριθμό προσωπικοτήτων, έχει ως εξής: 20 αρχαία Ελλάδα, 17 Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία συν Ιταλία, 8 Ισραήλ (σχεδόν όλοι τους είναι θρησκευτικά πρόσωπα, όπως Μωυσής, Χριστός, κ.λ.π.), 7 Γερμανία (ο πρώτος των επτά είναι ο Χίτλερ), 6 Γαλλία, 6 Αγγλία, 3 Αρχαία Αίγυπτος, 3 Κίνα, 2 Ισπανία, κ.λ.π.
Συμπέρασμα: Είμαστε πρώτοι ποσοτικά και ποιοτικά, και προπαντός ποιοτικά.
Για περισσότερες πληροφορίες βλέπε τον παρακάτω σύνδεσμο:
http://pantheon.media.mit.edu/rankings/people/all/all/-4000/2010/H15.
Τα πιο πάνω αποτελούν ένα ακράδαντο στοιχείο απόδειξης, που αναδεικνύει ότι πριν από 2500 χρόνια, τόσο λίγοι (μια χούφτα Έλληνες) έδωσαν τόσα πολλά σε τόσους πολλούς, σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Αυτή η απαράμιλλη επιτυχία τους, όπως είναι γνωστό, κατά κύριο λόγο, οφείλεται στο πολιτικό τους σύστημα, που ονόμαζαν Δημοκρατία.
            Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι όλοι οι σημερινοί Έλληνες είμαστε πολύ υπερήφανοι για τους αρχαίους προγόνους μας. Ταυτόχρονα, είναι επίσης παραπάνω από βέβαιο ότι εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες φαίνεται ότι δεν έχουμε καμία σχέση με τους αρχαίους προγόνους μας. Απόδειξη αυτού, για παράδειγμα, είναι ότι (όπως πρόσφατα είχε πει ο Μίκης Θεοδωράκης) αν ζούσε σήμερα ο Σωκράτης στην Αθήνα, δεν θα τον ήξερε κανένας (!). Και εγώ προσθέτω ότι, αν ο μέγιστος φιλόσοφος Αριστοτέλης, ως εκ θαύματος ερχόταν πάλι στη ζωή και μιλούσε σε ένα μεγάλο κανάλι, η θεαματικότητα τής εκπομπής του, υποθέτω ότι δεν θα ξεπερνούσε το 3%. Αν είχε την ατυχία, αυτή η τόσο σημαντική προσωπικότητα, την ίδια ώρα να έχει σε άλλο κανάλι μία εκπομπή μαγειρικής, ή ποδοσφαιρικού αγώνα, πιστεύω ότι δεν θα είχε καμία ελπίδα να ακούσει κανένας τις φιλοσοφικές του απόψεις, που τον έφεραν στην πρώτη θέση παγκοσμίως.
            Τέλος, αν σήμερα ένας Έλληνας προσπαθήσει να σκέφτεται και να ενεργεί, έστω και κατ’ ελαχιστότατον, όπως ο Σωκράτης και ο Αριστοτέλης, τότε κανένας μας δεν θα του έδινε σημασία και στην καλύτερη περίπτωση οι περισσότεροι από εμάς, αν όχι όλοι μας, θα τον θεωρούσαμε τρελό (και μη μου πείτε ότι υπερβάλλω).
            Μετά τα πιο πάνω, τίθεται το εύλογο ερώτημα: τι πρέπει να κάνουμε για να μοιάσουμε στους αρχαίους προγόνους μας ; Παίρνω το θάρρος να σας πω, ότι τη δική μου ταπεινή άποψη (μια σταγόνα στον ωκεανό της αρχαίας ελληνικής σκέψης) την παρουσιάζω στην ιστοσελίδα μου, www.philocosmy.com.

Π.Ν. Παρασκευόπουλος
τ. Καθηγητής ΕΜΠ
Κυκλάδων 122 -124
15562, Χολαργός
τηλ. οικίας: 210-6525676
τηλ. γραφείου: 211-0109432
E-mail: parask@softlab.ntua.gr  και
parask@philocosmy.com
site: philocosmy.com

YouTube: youtube.com/P.N.Paraskevopoulos