Δεν φαντάζεστε τι μπορεί να βρει κανείς, ανασκαλεύοντας παλαιές εφημερίδες! Έχω μπροστά μου το σώμα της εφημερίδας «Ελληνικά Χρονικά» των ετών 1859-1860, που εκδιδόταν στο Μεσολόγγι, πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας, όπου ανήκε και η επαρχία Ευρυτανίας. (Τα εν λόγω «Ελληνικά Χρονικά» ήταν διάδοχη της ομότιτλης εφημερίδας που εξέδιδε ο Ελβετός γιατρός Ιωάννης Ιάκωβος Μάγερ από το 1824 έως το 1826).
Την ξεφυλλίζω, καθώς περιέχει πολλές ειδήσεις της τότε εποχής που αναφέρονται στον τόπο μας, και τι να δω; Στο φύλλο 43 της 1ης Ιανουαρίου 1860, δημοσιεύεται μια επιστολή που ενδιαφέρει μια από τις ισχυρότερες οικογένειες του Καρπενησίου. Το ενδιαφέρον σε αυτή την επιστολή είναι ότι ο επιστολογράφος… αφορίζει τον εαυτόν του:
Αν είχε εξωσυζυγικές σχέσεις, λέει, «να είμαι επικατάρατος και παρά Θεώ και ανθρώποις, ασυγχώρητος και άλυτος μετά θάνατον…, να κληρονομήσω την λέπραν του Γιεζή και την αγχόνην του Ιούδα» κ.λπ. Αν όμως αποδειχθεί ότι είναι θύμα συκοφαντίας, όλα αυτά να συμβούν στους συκοφάντες του και στους δικαστές που τον δίκασαν μέχρι Αρείου Πάγου!!!
Προτού όμως διαβάσετε και απολαύσετε τον εκούσιο αυτό-αφορισμό(!) να σας εξηγήσω ορισμένα πράγματα.
- Ο επιστολογράφος ονομάζεται Θεμιστοκλής Παλαμάς (στάθηκε αδύνατο να βρω αν είχε συγγένεια με την οικογένεια του εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά, που γεννήθηκε 13 ημέρες μετά τη δημοσίευση της εν λόγω επιστολής). Ο επιστολογράφος, λοιπόν, παντρεύτηκε την κόρη του Νικολάου Μπλατσή, Πολυτίμη.
- Ο Νικόλαος Μπλατσής ήταν μέλος της μεγάλης οικογένειας των Καρπενησιωτών Μπλατσήδων, γενάρχης των οποίων θεωρείται ο Ζαχαράκης Μπλατσής, αγωνιστής της Επανάστασης και Πληρεξούσιος στις πρώτες Εθνοσυνελεύσεις. Ο γιος του Ζαχαράκη Μπλατσή, ο Βασίλειος ήταν πρωτοξάδελφος του παππού του Ζαχαρία Παπαντωνίου, Ζαχαρία Ηλιόκαυτου. Στο σπίτι του Βασιλείου Μπλατσή (εκεί που σήμερα είναι τα δικαστήρια και προηγουμένως έστεκε το σπίτι του γιατρού Διονυσίου Μαθέ) γεννήθηκε ο ποιητής.*** Ο άλλος γιος του Ζαχαράκη Μπλατσή, ο Αθανάσιος, χρημάτισε δήμαρχος Καρπενησίου (1862-1865 και 1874-1979). Ο Νικόλαος Μπλατσής ήταν πατέρας των γιατρών Ιωάννη και Ηλία Μπλατσή. Ο Ιωάννης Μπλατσής εξελέγη βουλευτής Ευρυτανίας το 1868 και ο Ηλίας Μπλατσής το 1892.
Τούτων ούτως εχόντων, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι ο επιστολογράφος Θεμιστοκλής Παλαμάς για να γίνει γαμπρός των Μπλατσήδων, μάλλον ήταν γόνος της επιφανούς οικογένειας των Παλαμάδων του Μεσολογγίου. Οι Μπλατσήδες δεν έβαζαν στο σπίτι τους όποιον κι όποιον! Υποπτεύομαι ότι την έκανε την κουτσουκέλα γι’ αυτό και οι Μπλατσήδες τον κυνήγησαν αλύπητα. Το ύφος της επιστολής δείχνει ότι ο χωρισμός από κλίνης και τραπέζης μετά της Πολυτίμης μάλλον ήταν οριστικός!
ΥΓ1. Προξενεί εντύπωση ότι οι εφημερίδες δημοσίευαν τα πάντα, αδιαφορώντας για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, που έγιναν γνωστά τα τελευταία χρόνια, ταλαιπωρώντας εμάς τους δημοσιογράφους και δίνοντας δικαστική ύλη στους δικηγόρους.
ΥΓ2. Αν θέλετε περισσότερα στοιχεία για την οικογένεια Μπλατσή, αλλά και για άλλες ιστορικές οικογένειες του Καρπενησίου, ανατρέξτε στο βιβλίο της Μαρίας Ευαγγελοδήμου «Των Καρπενησίων οι κοινότητες 1792-2019».
** Η μοναχοκόρη του Βασιλείου Μπλατσή, Ανδρομάχη, παντρεύτηκε τον στρατιωτικό γιατρό Αλέξανδρο Φαρμακίδη. Και οι δυο βρήκαν τραγικό θάνατο όταν υπέργηρους όντας οι Γερμανοί τους έκαψαν ζωντανούς μέσα στο σπίτι τους. Ο Διονύσιος Μαθές παντρεύτηκε σε πρώτο γάμο την κόρη του Φαρμακίδη, Κλειώ, και πήρε προίκα το σπίτι, στη θέση του οποίου αναγέρθηκε το Δικαστικό Μέγαρο. Μετά τον θάνατο της Κλειούς, ο γιατρός παντρεύτηκε τη δασκάλα Σούλα Χατζηκωστοπούλου.