Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Νίκος Ζωρογιαννίδης.

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας, για το μεγάλο ταξίδι, ένας αξιόλογος και υπέροχος άνθρωπος ο Ευρυτάνας και καλός φίλος Νίκος Ζωρογιαννίδης.
Συγγενής ( από τη μητέρα του) του Ζαχαρία Παπαντωνίου, λογοτέχνης συγγραφέας και ζωγράφος ο ίδιος , επίτιμος Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Πολιτισμού , στενός συνεργάτης της Μελίνας Μερκούρη στο υπουργείο πολιτισμού.
Η οικογένειά του θα τελέσει αυτή την Κυριακή 20 Οκτωβρίου το ετήσιο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Καρύτση.
Θα σε θυμόμαστε - μας λείπεις Νίκο!!!

Politico: Τι θέλει να πετύχει ο Ερντογάν με την εισβολή στη Συρία?

Politico: Τι θέλει να πετύχει ο Ερντογάν με την εισβολή στη Συρία
Μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου στη Συρία, ένα συριακό παρακλάδι του PKK, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) πήγαν τον έλεγχο περιοχής στη βορειοανατολική Συρία, δημιουργώντας ένα ημιαυτόνομο κρατίδιο που συνοδεύει με την Τουρκία. Το YPG πήρε στη συνέχεια την ηγεσία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), μιας στρατιωτικής συμμαχίας που υποστηρίζει ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός ενάντια στο ISIS. Το SDF έχασε περίπου 11.000 μαχητές στη μάχη με το Ισλαμικό Κράτος.
Το YPG ισχυρίζεται ότι δεν συνδέεται απευθείας με το PKK, αλλά η Τουρκία- όπως και οι περισσότεροι ειδικοί για την περιοχή- λένε ότι έχουν στενούς δεσμούς. Για αυτό η Αγκυρα είδε μια απειλή στην ασφάλειά της, στη δημιουργία ενός ημιαυτόνομου κουρδικού κράτους στην πόρτα της, χαρακτηρίζοντάς το «τρομοκρατικό διάδρομο», όπου το PKK θα μπορούσε εύκολα να κρυφτεί ή να εξαπολύσει επίθεση από εκεί.
Ο στόχος της Τουρκίας είναι διπλός: να απωθήσει τουλάχιστον 30 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορά της τους μαχητές του YPG και να δημιουργήσει μια λεγόμενη ζώνη ασφαλείας σε τμήμα της Συρίας που θα καταλάβει, όπου σχεδιάζει να επανεγκαταστήσει πρόσφυγες. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή φιλοξενεί περίπου 3,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, περισσότερους από κάθε άλλη χώρα και είναι σε άνοδο το εχθρικό αίσθημα απέναντί τους, μεταξύ του τουρκικού λαού. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιοι από την αντιπολίτευση αλλά και πολλοί Τούρκοι, όχι μόνο υποστηρικτές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζουν τη στρατιωτική επιχείρηση.