Γράφει ο καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Θανάσης Αλεξίου και συμφωνώ σχετικά με την κοινωνική νομιμοποίηση της Επιτροπής:
"Η Επιτροπή για το κορονοϊό, η νομιμοποίηση, οι διακινδυνεύσεις
Νομίζω πως υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα κοινωνικής και επιστημονικής νομιμοποίησης της Εθνικής Επιτροπής για τον κοροναϊό. Πέρα από την ειδική γνώση και τη τεχνογνωσία διαχείρισης, καθόλα αναγκαία, αυτή δε διαθέτει ούτε διεπιστημονική γνώση του προβλήματος, αλλά ούτε κοινωνική νομιμοποίηση. Πόσο μάλλον όταν οι προτάσεις της δεν περιορίζονται μόνο στην επιδημία, αλλά υποδεικνύουν έμμεσα τρόπους βιοπολιτικού ελέγχου του κοινωνικού σώματος (βλ. ατομική ευθύνη, ενοχοποίηση συμπεριφορών, επιτήρηση κ.λπ.).
Η Επιτροπή πάλι δε μπορεί να αξιολογήσει επιστημονικά, ούτε τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης, τις διακινδυνεύσεις, που προκαλούν τα μέτρα που προτείνει, ούτε να ποσοτικοποιήσει το τίμημα της κοινωνικής απομόνωσης και του "ιδρυματισμού" για το κοινωνικό και ατομικό ψυχισμό, αν θέλουμε η κοινωνία να διατηρηθεί και να αναπαραχθεί ως ολότητα και όχι σε κομμάτια. Ως γνωστόν οι απόψεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας αποκλειστικά με "αμυντικά" μέτρα (βλ. απαγόρευση μετακινήσεων) διίστανται ακόμη και μεταξύ των πλέον ειδικών (βλ. Π.Ο.Υ.). Εξάλλου η σύνθεσή της, κυρίως με γενικούς γραμματείς και προέδρους οργανισμών, πρωτίστως κομματική επιλογή, και στελέχη της διοίκησης, κάθε άλλο παρά διασφαλίζει μια "αντικειμενική" διαχείριση της επιδημίας. Δύσκολα αυτά θα υπερβούν κομματικές και δημοσιοϋπαλληλικές ιεραρχίες για να διαφωνήσουν, ενδεχομένως, με τις πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης για την επιδημία.
Σε αυτό το πλαίσιο η διεύρυνση της επιτροπής με επιστήμονες/ισες και άλλων γνωστικών πειθαρχιών (ανθρωπολογία, ψυχολογία, κοινωνιολογία, ιστορία κ.ά.), -ακόμη και διακομματικά-, φαίνεται περισσότερο από αυτονόητη. Τόσο για να υπάρξει η αναγκαία διεπιστημονική γνώση για να ελεγχθούν οι κοινωνικές επιπτώσεις της επιδημίας, οι διακινδυνεύσεις, όσο και για να υπάρχει μια στοιχειώδης κοινωνική νομιμοποίηση. Σε κάθε περίπτωση τα ζητήματα αυτά είναι επίδικο της κοινωνικής και πολιτικής δράσης και ως τέτοια οφείλουν να μας απασχολήσουν άμεσα, χθες"