Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

ΔΗΛΩΣΗ ΑΛΕΞΗ ΤΡΙΠΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ (2/2/2015)

"Όπως γνωρίζετε, έχουμε μια νέα Κυβέρνηση με διάθεση ριζοσπαστικών αλλαγών, αλλά όχι μια νέα Κυβέρνηση που θα θελήσει να κάνει βήματα στον αέρα, χωρίς να έχει μελετήσει το τι θα επιφέρουν κάποιες επιλογές. Ως εκ τούτου θέλω να σας επισημαίνω, για όσους εδώ στην Κύπρο δεν με ξέρετε καλά, πως πιστεύω ότι ριζοσπαστικό είναι αυτό που μπορεί να δώσει ασφάλεια, προοπτική και συνέχεια. Όταν θέλεις να κάνεις μια τομή πρέπει να έχεις εξασφαλίσει τη συνέχεια μετά από αυτή την τομή. Και η νέα Ελληνική Κυβέρνηση είναι αυτό ακριβώς. Είναι τομή και συνέχεια, διεκδίκηση με ασφάλεια μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. 
Στα ζητήματα που θέσατε θέλω να πω ότι σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και αναγνωρίζοντας ότι είναι στην Κυπριακή Δημοκρατία η πρωτοβουλία των κινήσεων για την επίλυση του Κυπριακού, η Ελληνική Κυβέρνηση θα στηρίξει σθεναρά τις αποφάσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης, της εκλεγμένης Κυβέρνησης του κυπριακού λαού. 
Και μιας και βρίσκομαι εδώ στην Κύπρο θα ήθελα να επισημάνω: Η Κύπρος και η Ελλάδα δεν είναι απλά δυο μικρές χώρες στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη. Η ΕΕ και η Ευρωζώνη δίχως Ελλάδα και Κύπρο είναι αμφότερες ακρωτηριασμένες ως προς το νοτιοανατολικότερο άκρο τους, το άκρο που σήμερα όσο ποτέ άλλοτε πρέπει να είναι σταθερό και ασφαλές. Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας σε ένα ταραγμένο γεωπολιτικά περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή. 
Όσοι δεν το κατανοούν αυτό και κάνουν μονάχα οικονομικούς υπολογισμούς, πολύ σύντομα θα διαψευστούν, διότι καλοί οι οικονομολόγοι, αλλά στηριζόμενοι μονάχα σε αυτούς κινδυνεύουμε να οδηγήσουμε την Ευρώπη σε μια μεγάλη καταστροφή. Χρειάζεται λοιπόν σύνεση, αυτοσυγκράτηση, χρειάζεται να επιστρέψει η λογική της συνεργασίας και της αλληλεγγύης ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη και είμαι βέβαιος ότι τα μηνύματα που πήραμε το τελευταίο διάστημα κατατείνουν ότι επιστρέφει η λογική, η σύνεση και η συνεργασία ως βασικές αρχές για την κοινή ευρωπαϊκή μας πορεία». 
Δεν είναι τυχαίο που επέλεξα το πρώτο μου επίσημο ταξίδι μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, το πρώτο μου επίσημο ταξίδι ως Πρωθυπουργός, να γίνει στην Κύπρο. Στην Κύπρο με την οποία μας δένει τόσο η λαμπρή κοινή μας ιστορία, όσο, θέλω να πιστεύω, και ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Ένα κοινό μέλλον ευρωπαϊκό και μεσογειακό με πολύ σημαντικές δυνατότητες. Γιατί, παρά την οικονομική κρίση η οποία έχει επιβαρύνει Έλληνες και Κυπρίους με θυσίες άδικες τα τελευταία χρόνια, εντούτοις Ελλάδα και Κύπρος παραμένουν δύο σημαντικοί πυλώνες σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. 
Με την παρουσία μου σήμερα εδώ, θέλω να υπογραμμίσω προς κάθε κατεύθυνση το υψηλό επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού Ελληνικής και Κυπριακής Κυβέρνησης, καθώς και τη σημασία που αποδίδουμε στις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για την επίτευξη μιας λύσης βιώσιμης και δίκαιης στο κυπριακό πρόβλημα. Το κυπριακό πρόβλημα αποτελεί τη λυδία λίθο τόσο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και για την πολυπόθητη εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή που σήμερα βρίσκεται σε μία περίοδο κρίσεων και μεγάλης έντασης.  Υπό αυτή την έννοια, είχαμε σήμερα την ευκαιρία με τον Πρόεδρο να ανταλλάξουμε σκέψεις και από κοινού να συνομολογήσουμε ότι θα εργαστούμε σκληρά. 
Σε ό,τι αφορά τη νέα ελληνική κυβέρνηση, θα υποστηρίξουμε σταθερά τις προσπάθειες της   Κυπριακής Δημοκρατίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επί τη βάση διζωνικής δικοινοτική ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα.  Μόλις ολοκληρώσαμε ουσιαστικές και γόνιμες συνομιλίες, οι οποίες επιβεβαίωσαν πλήρως τη συναντίληψή μας στον τομέα των διμερών μας σχέσεων. Επιβεβαίωσαν ότι Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος.
 Ήρθα στην Κύπρο, και το γνωρίζω, σε μια δύσκολη συγκυρία. Η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα της με την έλευση του ερευνητικού σκάφους ‘Μπαρμπαρός’, θα το πω για μια ακόμα φορά, συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπομονεύει τις αναγκαίες συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές. Συνομιλίες που πρέπει να συνεχιστούν. Όμως για να συνεχιστούν χρειάζεται ο σεβασμός από την πλευρά της Τουρκίας στην αρχή της καλής γειτονίας και στο διεθνές δίκαιο, όχι απειλές.  
Η επανένωση της Κύπρου στο πλαίσιο μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στο πλαίσιο της συνέχειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ιδιότητάς της ως μέλος της ΕΕ θα ωφελήσει όλο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Θα επιτρέψει παράλληλα να ενισχυθεί ουσιαστικά η συνεργασία των χωρών της περιοχής δίνοντας μια νέα προοπτική. Θα απελευθερώσει θετικές δυνάμεις, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα και μια νέα εποχή για την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο και τον κυπριακό λαό.  Υπό αυτή την έννοια, για μια ακόμη φορά δηλώνουμε σταθερά την υποστήριξή μας στις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης. 
Θέλω κλείνοντας να πω ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια νέα φάση διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Αυτή η διαπραγμάτευση γίνεται με όρους ισοτιμίας, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η ευτυχής κατάληξη αυτής της διαπραγμάτευσης θα είναι επωφελής όχι μόνο για τον ελληνικό και τον κυπριακό λαό, αλλά και για όλους τους λαούς της Ευρώπης.  Υπό αυτή την έννοια είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρόεδρο, να ανταλλάξουμε σκέψεις και να επιβεβαιώσουμε για άλλη μια φορά ότι και αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μαζί.  Ευχαριστώ πολύ."