Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ : Η ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΤΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ

Η ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ
 ΤΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ

25 Νοεμβρίου 1942

Του Κώστα Τσιαντή



 Το κορυφαίο   γεγονός   της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης του Ελληνικού Λαού στην Νεότερη Ιστορία είναι η Ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, από τις ενωμένες αντιστασιακές οργανώσεις του Ε.Α.Μ και του Ε.Δ.Ε.Σ  την νύχτα της 25ης Νοεμβρίου 1942.


 Το κορυφαίο   γεγονός   της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης του Ελληνικού Λαού στην Νεότερη Ιστορία είναι η Ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, από τις ενωμένες αντιστασιακές οργανώσεις του Ε.Α.Μ και του Ε.Δ.Ε.Σ  (ΕΟΕΑ) την νύχτα της 25ης Νοεμβρίου 1942.


1η Οκτωβρίου 1942 κλιμάκιο Άγγλων σαμποτέρ πέφτει στη Γκιώνα με αλεξίπτωτα και έρχεται  σε επαφή με τις αντάρτικες ομάδες του Βελουχιώτη. Στην ομάδα αυτή των Βρεττανών μετέχει ως αρχηγός ο συνταγματάρχης Εντυ Μαγερς.  Ο ταγματάρχης Κρις (Κρίστοφερ Γούντχαουζ) πηγαίνει στο Βάλτο  προς συνάντηση του Ζέρβα που (όντας επικηρυγμένος από 28 Ιουλίου 1942) έχει ιδρύσει τις Εθνικές Ομάδες Ελλήνων Ανταρτών (ΕΟΕΑ), ως ένοπλο τμήμα της πολιτικής οργάνωσης του ΕΔΕΣ. Αποτέλεσμα του συντονισμού και της κοινής δράσης Ε.Α.Μ και Ε.Δ.Ε.Σ  (ΕΟΕΑ) ήταν η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου.
   Όπως γράφει στην Ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας 1940-1944 ο Τ. Βουρνάς: Η επαφή των δυο ενόπλων αντιστασιακών κινημάτων του ΕΛΑΣ και των ΕΟΕΑ (Εθνικών Ομάδων Ελλήνων Ανταρτών- του ενόπλου τμήματος της πολιτικής οργάνωσης του ΕΔΕΣ)  καθώς και του κλιμακίου των Άγγλων υπό τον ταγματάρχη Κρις  (Κρίστοφερ Γούντχαουζ) έγινε στη Βίνιανη της Ευρυτανίας στις 14 Νοεμβρίου 1942. Ώρα 8 το πρωϊ ακούστηκαν δυνατές φωνές που έλεγαν

Έλληνες ακολουθείστε
των ανταρτών τη φωνή
να ζήσετε τι ωφελείστε
μες στη σκλαβιά τη στυγνή.
Πάψτε να προσκυνάτε
του φασισμού τη σκλαβιά*.

Ο Άρης συναντιόταν  με τον στρατηγό Ζέρβα μέσα σε μια καλυβούλα. Εκεί, αφού άναψε τσιγάρο  άρχισε να υπαγορεύει στον Κωστούλα (υπολοχαγό του ΕΛΑΣ) τη διαταγή για την επιχείρηση, σε όλες της τις λεπτομέρειες. Τις περιγράφει  ο Βουρνάς (σς.106-124, 124 κ.ε)  όπου αναφέρει ως  πηγή το βιβλίο ‘’Αντάρτες στα Βουνά της Ρούμελης’’ (τομ. Β) του Δ. Ν. Δημητρίου (Νικηφόρος), που έλαβε ο ίδιος μέρος στην επιχείρηση. Ο Ζέρβας έμεινε ενθουσιασμένος με το σχέδιο, ο Κρις είπε ότι δεν είχε τίποτα να προσθέσει, κι όλοι μαζί προχώρησαν στην εφαρμογή του.


      Στην ανατίναξη έλαβαν μέρος  120 άνδρες του Ε.Α.Μ. , 65 του Ε.Δ.Ε.Σ  και 12 Άγγλοι (αξιωματικοί και σαμποτέρ) κάτω από την προσωπική καθοδήγηση του Άρη Βελουχιώτη και του Ναπολέοντα Ζέρβα (στον οποίο το σχέδιο του Αρη όριζε καθήκοντα γενικού αρχηγού).

 Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου καθυστέρησε για αρκετές εβδομάδες τον ανεφοδιασμό των Γερμανών που μάχονταν στην Αφρική για ένα τουλάχιστον πολύτιμο μήνα, έδωσε το έναυσμα να φουντώσει το αντάρτικο στα βουνά της Ρούμελης, ανύψωσε το ηθικό των Ελλήνων και καταξίωσε τον ένοπλο αγώνα στην συνείδηση των συμμάχων.

Σημείωση: Θεωρώ ανακριβή την θέση που διατυπώνεται στο ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ9: http://www.youtube.com/watch?v=Mob7-58PLeE ότι τον συντονισμό-σχεδιασμό της επιχείρησης του Γοργοπόταμου τον είχαν οι Αγγλοι!

ΠΗΓΕΣ
Τάσος Βουρνάς, Ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας  (1940-1944)
Δ. Ν. Δημητρίου Αντάρτες στα βουνά της Ρούμελης (σ.19 κ.ε)


http://www.youtube.com/watch?v=-FkD6c9lVqU

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου