Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ-Ν. Κάππα (Αθήνα)


Αγαπητοί φίλοι.
Χθές, κοιτώντας κάποια ιστοσελίδα βρήκα ανάμεσα στα άλλα (πολλές φορές υπάρχει παρακείμενο υλικό που είναι πιο ενδιαφέρον απ' αυτό που στέλνει ο αποστολέας) και την επισυναπτόμενη πληροφόρηση.  Προς μεγάλη μου έκπληξη είδα ότι ανάμεσα στις προτεινόμενες 10 πόλεις τών Η.Π.Α. (όχι μεγάλες, συγκρινόμενες με την Ν. Υόρκη ή το Σικάγο, κ. ά)  που προσφέρουν ησυχία για τους συνταξιούχους ή όσους επιζητούν μια ήσυχη διαβίωση, φιγουράρουν και 2 με ελληνικά ονόματα.  Η Αθήνα και η Ιθάκη (υπάρχουν πάρα πολλές πόλεις στις ΗΠΑ με ελληνικά ονόματα από την ελληνική ιστορία).
Αυτόματα, ελπίζω να μην παρεξηγηθώ, η σκέψη που μου ήλθε στο μυαλό ήταν.  Άραγε πόσες ελληνικές πόλεις θα μπορούσαν να συσταθούν για μια τέτοια χρήση;
Παρατηρείστε, στην 1η φωτογραφία, ότι ο ορίζοντας είναι ίδιος σαν κι' αυτός τού ωκεανού (μήτε ένα λοφάκι).  Ξέρετε, τί σημαίνει τούτο; Συναίσθημα απομόνωσης για όποιον έχει ζήσει σε μια μεγάλη πόλη, ενώ στην 2η το πέτρινο τοπίο μου θύμισε τα Λουτρά που βρίσκονται λίγο πριν το Μεγάλο Πάπιγγο, στην Ήπειρο.  Και, όμως, μέσα σ' αυτόν τον παράδεισο που λέγεται Ελλάδα (δεν συνηθίζω να ομιλώ με σχήματα λόγου, ξέρω πολύ καλά τι γράφω) δεν νομίζω ότι υπάρχουν τέτοιες πόλεις. Αναμφισβήτητα θα μπορούσαν να υπάρχουν, ίσως υπάρχουν και θα χαρώ πολύ να μάθω, αλλά βλέπω ότι η λαίλαπα τής τουριστικής εκμετάλλευσης δεν έχει αφήσει τίποτα όρθιο.  Αντίθετα υπάρχουν εκατοντάδες εκκενωμένων χωριών, τα οποία με την εφαρμογή μιας ρεαλιστικής αγροτικής πολιτικής (όχι σαν κι' αυτή που δημιούργησε καζίνο και....) θα μπορούσαν να ξαναζωντανέψουν και να γίνουν οι φάροι που θα οδηγήσουν την πατρίδα μας έξω από εγκλωβισμό που τής έχουν επιβάλει τα γνωστά και μη εξαιρετέα χρηματοπιστωτικά γραφεία (βλ. τοκογλυφεία). 
Φιλικώτατα.
Ν. Κάππα (Αθήνα).








Υ. Γ.       Ας σημειωθεί ότι παραπλεύρως από το μεγάλο δημοτικό κτίριο με τον τρούλο (συνήθως τέτοια κτίρια σε πόλεις αυτού τού μεγέθους στις Η.Π.Α. είναι τα δημαρχιακά μέγαρα) υπάρχει ένα άλλο, σχετικά, μεγάλο χτίριο που συνήθως στεγάζει την             βιβλιοθήκη.  Όσοι ζουν στην Β. Αμερική ή έχουν ζήσει ή έχουν περιηγηθεί τις χώρες αυτής (βλ. Η.Π.Α., Καναδά) μπορούν να   βεβαιώσουν την παρατήρησή μου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου